DLACZEGO WYBIERACIE WARSTWÓWKI???

parkieciarz
Bywalec

Napisano środa, 6 lipca 2011, 20:21

Witam,
Ponieważ widzę słabiutki ruch na forum zarzucę nowy temacik ... może ktoś zaspokoi moją próżną ciekawość i mi odpowie... :twisted:
... i może przy okazji ożywi się troszkę... 
JamesBrown
Tubylec

Napisano środa, 6 lipca 2011, 21:08

jak porównam sobie zadowolenie z dołu (lita deska) i z sypialni (warstwowa) to sam nie wiem co mnie skusiło na tą warstwową, chyba cena (wychodziła jakieś 50pln za metr taniej) i argumenty sprzedawców, zresztą pokrywające się z tymi z tego wątku deska-debowa-lita-trojwarstwowa-czy-moze-na-sklejce-t77.html że warstwowa jest precyzyjna, lakier łatwiejszy w pielęgnacji i wydawało mi się że do sypialni właśnie taki wybór jest lepszy
remdom
Bywalec

Napisano środa, 6 lipca 2011, 22:16

witam, poproszę o doprecyzowanie pytania czy chodzi o dwu czy trójwarstwówki, pozdrawiam
parkieciarz
Bywalec

Napisano środa, 6 lipca 2011, 22:34

chodzi mi o wszystkie rodzaje warstwowych pokryć podłogowych z drewna...
paniKa
Sympatyk

Napisano czwartek, 7 lipca 2011, 08:36

Ja tam jestem przyzwyczajona do tradycyjnych parkietów i podłóg z litej deski, za moich czasów kiedy sie budowaliśmy nie było chyba podłóg warstwowych, to znaczy pewnie były ale w małym miasteczku nikt nie słyszał o takich nowościach. Może teraz wyjdę na głąba, ale tak właściwie to od kiedy mniej więcej ogólniedostepne są podłogi warstwowe? Wśród moich znajomych większość też ma w mieszkaniach parkiety, albo po latach powymieniali na tanie i łatwe w samodzielnym montażu panele.
parkieciarz
Bywalec

Napisano czwartek, 7 lipca 2011, 10:29

Podłogi warstwowe to maja gdzieś ze 30lat tradycji na świecie (tak strzelam) a w polsce to pamiętam że barlinek obchodził 30 albo 35 lecie :D  ale nie wiem ile juz produkuje warstwowki... jeśli dobrze pamiętam to gdzieś od 25lat.
paniKa
Sympatyk

Napisano czwartek, 7 lipca 2011, 12:53

No tak, o desce barlineckiej to faktycznie daaawno temu słyszałam, ale własnie dwadziścia parę lat temu i wcześniej z reguły wszyscy kładli parkiet z klepek czy deski (albo wykładziny). Tak mi się skojarzyło z artykułem o tym, że w Polsce bodajże 70% mieszkań ma podłogi derwniane - to pewnie właśnie większość tych starych z  klepkami :D potem zaczął sie boom na barlinka a teraz na panele
kolorowa_mysza
Tubylec

Napisano czwartek, 7 lipca 2011, 13:39

a mnie sie wydaje, ze po prostu ludzie generalnie kupują wszystko dobrze ściaskając portfel. Więc jesli jest to opcja tańsza, to chyba nie ma filozofii ;-) poza tym pewnie można ułożyć taką deskę szybciej niż litą, prawda?
parkieciarz
Bywalec

Napisano czwartek, 7 lipca 2011, 22:16

Z tą szybkością układania nie zawsze tak jest... np. deska bambusowa warstwowa na klik i lita na klik układa się tak samo szybko zakładając że obie będą klejona na klej. to samo z deską barlinecką... różnica pojawia się więc nie ze względu na podział lita-warstwowa a na technologię... oczywiście układanie na pływająco jest głupotą bo płacimy jak za drewnianą podłogę a wrażenia w trakcie urzytkowania są jakby to były panele.  ;)
Taka dygresja: montaż na pływająco wymyślono przecierz nie dlatego że tak jest lepiej a dlatego, żeby każdy mógł sobie z tym poradzić i nie było przy tym tylu reklamacji...
A teraz cena podłoga dobrej firmy warstwowa np. 3lamelowy dąb w lakierze kosztuje około 150zł brutto otrzymujemy produkt, który możemy teoretycznie wycyklinować 3-4 razy :twisted: podkreślam teoretycznie... w cenie 100zł mamy piękny parkiet lity z 8-11mm warstwą do cyklinowania a to adekwatnie możliwość 8-11 cyklinowań cichsza podłoga (mniejszy pogłos z uwagi na litą konstrukcję) większa dowolność podczas montażu, brak widocznych łączeń (pomiędzy deskami są uwidaczniają się pod światło) a cena z lakierem i kosztem lakierowania to 150zł :D . W obydwóch przypadkach dochodzi koszt montażu, kleju, gruntu (taki sam)...
kolorowa_mysza
Tubylec

Napisano piątek, 8 lipca 2011, 10:46

no widzisz, bo mi wydawało się, że taka deska lita jest znacznie droższa... i z tego co piszesz rozumiem, że warstwową i tak trzeba przeklejać? co tzn, że jak jest "na pływająco" to użytkuje się tak samo jak panele?